MIS MAITSEGA ON SÄRAVAD TÄHED EHK VAHUVEINIDE MAAILM

MIS MAITSEGA ON SÄRAVAD TÄHED EHK VAHUVEINIDE MAAILM
Autor
Mirje Uibo
Uuendatud
9.8.2024

"Come quickly, I'm tasting the stars!" ütles selle veiniõhtu kohta härra Dom Perignon juba pea 400 aastat tagasi. Vahuveinid, alates Proseccost ja lõpetades šampanjaga, on üks vahutav ja sillerdav veiniuniversum, kus põnevaid mulligalaktikaid jagub igale maitsele.

Vahuveinid pole alati nii nooblis ja elegantses staatuses olnud, kui tänapäeval. Omal ajal seostati vahu-veine pigem kurjade vaimudega ning mull pudelis oli pigem probleem, sest rõhu all pudelid kippusid olema ettearvamatud ning veinikelder võis lihtsasti muutuda omaloodud miiniväljaks. Õigupoolest tuli suurem avalik huvi vahuveinide vastu hoopis Inglismaa õukonnast, mille tellimusi Champagne'is täideti. Kus nõudlus seal nõu ja peatselt võeti noobli joogi valmistamisel haavatud "veinisõdurite" vähedamiseks ka sõjapidamise varustus ning keldrites käis töö raudrüüdes. Õnneks andsid omapoolse panuse ka inglased ja leiutasid peatselt vastupidavama klaasi, mis oluliselt "maitsva lõhkeainega" tööd lihtsustas.

Laias laastus võibki vahuveinid jagada kahte lehte: pudelikääritusmeetodil või survetankis valmistatud mullideks. Esimesed nõuavad rohkem tööd, aega ja pärmisettel arendamine annab neile omased röstised-pärmised nüansid, teised on kergemad ja lihtsamad.

Vahuveinidele pühendatud õhtul sukeldume mullimaailma vähe sügavamalt sisse.

Mida vahuveinide õhtul teeme?

  • Käime põgusalt läbi vahuveinide saamisloo
  • Võtame vaatluse alla olulisimad valmistamismeetodid
  • Avastame erinevaid vahuveine piirkonniti - Prosecco, Cava, Cremant, Cap Classique, Trentodoc või Franciacorta, Champagne
  • Saame selgemaks vahuveinide rolli toidusobivuste leidmisel
  • Teeme sabraaži ning räägime serveerimisest
  • Kordame ja kinnistame olulisima meelelahutusliku mõõduvõtu vormis

Veiniõhtu kestab orienteeruvat 2,5h, sisaldab 6 vahuveini degusteerimist, veinispikrit mäluvärskenduseks ning mõnusat veiniradadel kulgevat õhtut hubases atmosfääris.

Veiniõhtu tellimiseks leiad lisainfot:
https://veinikoolitused.ee/veiniohtud

Jaga postitust
Food Pairing
Wine Pairing
Flavor Combinations
Culinary Adventures
Mirje Uibo
Mirje Uibo
Veinigiid, sommeljee & andragoog

Avalikud Sündmused

Avalikel veiniõhtutel ja -rännakutel uudistame koos teiste veinisõpradega mõnusas õhkkonnas nii tuntumaid veinipiirkondi ja viinamarjasorte kui vähem avastatud pärle. Tule kampa!

Põnevad maitseelamused

Igal veiniõhtul mekime ära esindusliku rivi veine - nii klassikalisemaid esindajaid kui rariteetseid või mõnel muul moel eristuvaid üllatajaid.

Uued teamised

Võimalus õppida meelelahutuslikul ja lõbusal viisil mõnusas seltskonnas veinimaailma erinevate külgede kohta