AUSTRIA: INSPIREERIVAD VALGED JA VEINIPEALINN VIIN

AUSTRIA: INSPIREERIVAD VALGED JA  VEINIPEALINN VIIN
Autor
Mirje Uibo
Uuendatud
9.8.2024

Ehkki Austria jookidest on üle maailma lennanud hoopis tiibu andev Red Bull, on veinivalmistamise traditsioon siinmail pärit juba Rooma impeerimi aegadest ning tänaseks peetakse Austriat Euroopa veintehnoloogiaalase arengu teerajajaks, kes kvaliteedi osas ka teistele veiniriikidele eeskujuks saanud. Viin on muide ainus pealinn maailmas, kus toimub arvestatavas suurusjärgus viinamarjakasvatus ning kvaliteedilatt on kõrgel kui Stephansdomi tipp. Oma veine hindavad väga ka linnaelanikud ise ning omaette põnev on kohalik heurigeri kultuur.

80-ndatel tabas Austria veinitööstust ränk skandaal, kuna mõned veinimeistrid olid kasutanud veiniloomes väga mürgiseid ja keelatud võtteid, mis tolles ajas Austria veinidele inetu pitseri jätsid ning eksport varises kokku. Küll aga on ka iga halb millekski hea. Väike veiniriik võttis oma maine puhastamise ning veinide kvaliteedi luubi alla ning on tänaseks kasvanud üheks innovatiliseimaks veinimaaks, kusjuures eriti suure tähelepanu osaliseks on saanud nende suurepärased ja oskuslikult tehtud valged veinid ent üha rohkem panustatakse ka punaveinide arengusse. Peamisteks viinamarjasortideks on siinkohal Zweigelt, Blaufränkisch ja St. Laurent.

Rahvusviinamarjaks võib pidada Grüner Veltlinerit, millest valmistatakse nii lihtsaid ja kergeid veine, aga ka vürtsikaid ja täidlaseid maitsepomme. Samuti on tegu ühe vägagi kulinaarse veiniga, mis nii austria köögi aga ka meie toidutraditsioonidega hästi kokku sobib.

Riesling on teine valgete veinide kuninganna ja austerlased ise siinkohal Saksa veinidega võrdluseid ei kannata. Siin on Riesling praktiliselt alati tuhkkuiv ning kirgas happesus ja sageli magneesiumiühenditetst tulvil lössisest pinnasest tulenev mineraalsus on see, mida veininautlejad neis veinides väga hindavad. Viimasel aastakümnel on üha enam tähelepanu saanud Austria Sauvignon Blancid, mis mitmetel võistlustel tiitlihoidjatest prantslastele silmad ette teinud.

Kultuuriliselt on huvitav fenomen Austrias levinud heuriger'i kultuur, mis sai alguse 18. sajandil, mil talupoegadele anti luba kaubelda oma talukõrtsis kohalikult kasvatatud veini ja toiduga. Heuriger'id on veinipiirkondades (s.h. Viinis) populaarsed senini ja seal kostitatakse külalisi lihtsa värske veiniga, küll aga leiab menüüst pea alati ka väga kihvte ja ägedadid eksemplare. Muide, Viini peetakse ka maailma veinipealinnaks, sest see on ainus pealinn, kus veiniviljelus pealinna piirides igati arvestaval ja olulisel kohal on.  Viinis on üle 600 ha veinipõlde, mis pole tegelikkuses väga suur ala, ent siiski rohkem, kui ühelgi teisel pealinnal ette näidata.

Mida Austria veinide avastamisele pühendatud õhtul teeme?

  • Võtame luubi alla Austria asukoha nii geograafilisel kaardil kui veinimaailma mõistes
  • Avastame Austria veinipiirkondi
  • Räägime lahti ja maitseme olulisemaid viinamarjasorte
  • Uudistame, mis on heuriger'i kultuur
  • Uurime Austria veinide kvaliteedisüsteemi
  • Vaatame Austria veinide toidusobivustesse
  • Kordame ja kinnistame olulisima meelelahutusliku mõõduvõtu vormis

Veiniõhtu kestab orienteeruvat 2,5h, sisaldab 7 veini degusteerimist, veinispikrit mäluvärskenduseks ning mõnusat veiniradadel kulgevat õhtut hubases atmosfääris.

Veiniõhtu tellimiseks leiad lisainfot: https://veinikoolitused.ee/veiniohtud

Jaga postitust
Food Pairing
Wine Pairing
Flavor Combinations
Culinary Adventures
Mirje Uibo
Mirje Uibo
Veinigiid, sommeljee & andragoog

Avalikud Sündmused

Avalikel veiniõhtutel ja -rännakutel uudistame koos teiste veinisõpradega mõnusas õhkkonnas nii tuntumaid veinipiirkondi ja viinamarjasorte kui vähem avastatud pärle. Tule kampa!

Põnevad maitseelamused

Igal veiniõhtul mekime ära esindusliku rivi veine - nii klassikalisemaid esindajaid kui rariteetseid või mõnel muul moel eristuvaid üllatajaid.

Uued teamised

Võimalus õppida meelelahutuslikul ja lõbusal viisil mõnusas seltskonnas veinimaailma erinevate külgede kohta